Câte calorii are un cartof dulce?

Dacă vă interesați de nutriție și sănătate, este important să cunoașteți conținutul caloric al alimentelor pe care le consumați. Unul dintre alimentele care atrage atenția din acest punct de vedere este cartoful dulce. Cu o aromă dulce și o textură plăcută, cartoful dulce este o opțiune populară în bucătăria multora. Însă, câte calorii are un cartof dulce și cum se compară acesta cu alte surse de carbohidrați?

Caloriile din cartofii dulci

Conținutul caloric al unui cartof dulce poate varia în funcție de dimensiunea și pregătirea acestuia. În general, pentru o porție de 100 de grame de cartof dulce copt, veți găsi în jur de 86 de calorii. Totuși, acest număr poate varia în funcție de felul în care este gătit și de dimensiunea cartofului.

Este important de menționat că cartofii dulci sunt o sursă bogată de carbohidrați, în special de carbohidrați complecși. De asemenea, aceștia conțin fibre alimentare, vitamine și minerale esențiale, precum vitamina A, vitamina C, potasiu și fier.

Cum Se Compară cu Alte Surse de Carbohidrați?

Pentru a înțelege mai bine conținutul caloric al cartofilor dulci în comparație cu alte surse de carbohidrați, iată câteva exemple:

  • Cartofii Albi: O porție de 100 de grame de cartofi albi copti conține aproximativ 93 de calorii. Cartofii albi au un indice glicemic mai mare decât cartofii dulci, ceea ce înseamnă că pot determina fluctuații mai rapide ale zahărului din sânge.
  • Orezul Alb: O porție de 100 de grame de orez alb gătit furnizează aproximativ 130 de calorii. Orezul alb este o sursă de carbohidrați simpli și are un indice glicemic mai mare decât cartofii dulci.
  • Pâinea Albă: O felie de pâine albă conține aproximativ 70 de calorii. Pâinea albă are, de asemenea, un indice glicemic ridicat și furnizează carbohidrați simpli.

Cartofii Dulci în Dietă

Cartofii dulci pot fi o opțiune sănătoasă în cadrul unei diete echilibrate, în special dacă sunt gătiți fără adaos de grăsimi sau zahăr. Aceștia furnizează energie datorită conținutului lor de carbohidrați și pot satisface pofta de dulce într-un mod sănătos.

Datorită conținutului lor de fibre și vitamine, cartofii dulci pot contribui la menținerea sănătății sistemului digestiv și a sistemului imunitar. De asemenea, pot ajuta la menținerea vederii sănătoase datorită conținutului de vitamina A.

FAQ-uri Despre Cartofii Dulci

Câte calorii conține un cartof dulce copt?

Un cartof dulce copt de dimensiuni medii conține aproximativ 86 de calorii pentru o porție de 100 de grame.

Sunt cartofii dulci o opțiune sănătoasă în dietă?

Da, cartofii dulci pot fi o opțiune sănătoasă în dietă, mai ales atunci când sunt gătiți în mod corespunzător. Aceștia sunt o sursă bună de carbohidrați complecși, fibre, vitamine și minerale esențiale.

Cum pot găti cartofii dulci pentru a păstra valoarea lor nutritivă?

Pentru a păstra valoarea nutritivă a cartofilor dulci, puteți să-i coaceți, să-i fierbeți sau să-i gătiți la abur. Evitați adăugarea excesivă de grăsimi sau zahăr în prepararea lor.

Vezi și:

Photo of author

Emilian

Lasă un comentariu