Prăjitura parlament: o delicatesă de tradiție și eleganță

Când vine vorba de deserturi tradiționale românești, prăjitura Parlament ocupă un loc special în inimile gurmanzilor. Cu o istorie bogată și un gust inconfundabil, această prăjitură a devenit un simbol al rafinamentului și eleganței în bucătăria românească. În acest articol, vom explora originea, ingredientele și procesul de preparare al prăjiturii Parlament, și vom dezvălui câteva secrete pentru a obține cea mai delicioasă versiune a acestei delicatese.

Originea prăjiturii parlament

Prăjitura Parlament este cunoscută și sub numele de „Prajitura diplomat” în alte regiuni ale României. Originea numelui său este învăluită în mister, dar se spune că acest desert a fost creat în timpul regimului comunist, când se căuta să se creeze o prăjitură specială pentru oaspeții importanți de la Parlament. De atunci, prăjitura a devenit cunoscută sub numele de „Prăjitura Parlament” și a fost recunoscută ca un simbol al ospitalității românești.

Ingrediente cheie

Pentru a prepara o prăjitură Parlament autentică, aveți nevoie de următoarele ingrediente:

 • 200g de biscuiți savoiardi
 • 200ml de lapte
 • 200g de ciocolată neagră
 • 200g de zahăr
 • 200g de unt
 • 4 ouă
 • Extract de vanilie
 • 200g de nucă măcinată
 • Cacao pudră pentru decor

Procesul de preparare

Pentru a pregăti prăjitura Parlament, urmați acești pași:

 1. Începeți prin a topi ciocolata neagră și untul la bain-marie. Adăugați laptele și zahărul și amestecați până când obțineți o compoziție omogenă.
 2. Separat, bateți ouăle cu extractul de vanilie și adăugați-le treptat în compoziția de ciocolată topită.
 3. Adăugați nucă măcinată și amestecați bine până când toate ingredientele sunt încorporate.
 4. Într-un alt vas, sfărâmați biscuiții savoiardi în bucăți mici și adăugați-i în compoziția de ciocolată.
 5. Turnați amestecul rezultat într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și nivelati-l bine.
 6. Refrigerați prăjitura pentru cel puțin 4 ore sau peste noapte pentru a se întări.
 7. Scoateți prăjitura din tavă și decorați-o cu cacao pudră sau cu nucă măcinată.

Învăluind eleganța în fiecare bucată

Prăjitura Parlament este mai mult decât un desert obișnuit. Este o expresie a măiestriei bucătarului român și a dragostei pentru tradiție. Cu fiecare bucată savurată, veți simți gustul bogat al ciocolatei, textura delicată a biscuiților savoiardi și aroma subtilă a nucii măcinate. Este desertul perfect pentru a încânta oaspeții la ocazii speciale sau pentru a vă răsfăța familia într-o zi obișnuită.

Încheiere

Prăjitura Parlament este o prăjitură care îmbină tradiția cu rafinamentul, aducând un omagiu ospitalității românești. Cu o istorie fascinantă și un gust divin, această prăjitură este o adevărată comoară a bucătăriei românești. De la prima îmbucătură, veți fi cucerit de eleganța și savoarea ei.

Care este istoria prăjiturii Parlament?

Originea exactă a prăjiturii Parlament este încă subiect de dezbatere, dar se crede că a fost creată în perioada comunistă pentru a servi oaspeților importanți de la Parlamentul României.

Care sunt ingredientele cheie pentru prăjitura Parlament?

Ingredientele principale includ biscuiți savoiardi, ciocolată neagră, unt, zahăr, ouă, extract de vanilie și nucă măcinată. Cacao pudră este utilizată pentru decor.

Care este secretul unei prăjituri Parlament perfecte?

Secretul constă în topirea delicată a ciocolatei, în amestecarea atentă a ingredientelor și în lăsarea prăjiturii la răcit înainte de servire pentru a obține o textură perfectă.

Vezi și:

Photo of author

Traian

Lasă un comentariu