Când se scoate ceapă din grădină

Dacă ești un pasionat al grădinăritului sau doar un începător entuziast, cultivarea cepei în grădină poate fi o activitate plină de satisfacții. Dar, unul dintre cele mai importante aspecte ale creșterii cu succes a cepei este momentul potrivit pentru recoltare. În acest articol, vom explora când este momentul optim pentru a scoate ceapa din grădină și vom oferi sfaturi practice pentru a obține ceapa perfectă pentru preparatele tale preferate.

Când să recoltezi ceapa

Recoltarea cepei la momentul potrivit este esențială pentru obținerea unei cepe de calitate. Iată câteva semne cheie care îți vor indica că este momentul adecvat pentru a scoate ceapa din grădină:

 • Când frunzele verzi de pe ceapă devin maronii și încep să se usuce, este un semn că ceapa este gata pentru recoltare.
 • Asigură-te că ceapa are o formă solidă și uniformă, fără semne de putrezire sau deteriorare.
 • Încercați să apăsați ușor pământul în jurul cepei. Dacă simțiți o rezistență ușoară, este un semn că bulbii sunt bine dezvoltați.
 • Verifică și dimensiunea bulbilor. Dacă aceștia au atins dimensiunea dorită, poți să începi recoltarea.

Cum să recoltezi ceapa corect

Recoltarea cepei în mod corect este crucială pentru păstrarea calității acesteia. Iată pașii de bază pentru a recolta ceapa în mod corespunzător:

 1. Folosește o lopată sau o furcă de grădină pentru a scoate cu grijă ceapa din pământ. Asigură-te că nu deteriorezi bulbii în proces.
 2. Agită ușor excesul de pământ de pe ceapă, dar nu o spăla. Pământul uscat va ajuta la păstrarea cepei pentru o perioadă mai lungă de timp.
 3. Tăiați frunzele verzi la aproximativ un centimetru deasupra bulbilor. Acest lucru va încuraja o mai bună uscare și păstrare.
 4. Lasă ceapa să se usuce în soare timp de câteva zile, apoi mută-o într-un loc răcoros și uscat pentru a se maturiza complet.

Cum Să Păstrezi Ceapa După Recoltare

Pentru a păstra ceapa într-o stare proaspătă pentru mai mult timp, urmați aceste sfaturi simple:

 1. Păstrează ceapa într-un loc răcoros și uscat, de preferat într-un garaj sau pivniță.
 2. Folosește saci de plasă sau coșuri pentru a permite o bună circulație a aerului în jurul cepei.
 3. Înlocuiește periodic ceapa uscată sau deteriorată pentru a preveni putrezirea acestora.
 4. Nu depozita ceapa alături de cartofii sau alte legume care pot emana umiditate și provoca deteriorarea cepei.

Întreținerea cepei în grădină

Pentru a obține ceapa perfectă în grădină, nu uita să acorzi atenție întreținerii corespunzătoare. Urmărește nevoile de apă ale plantei, elimină buruienile și aplică îngrășăminte adecvate.

Care este cel mai bun moment pentru a recolta ceapa?

Cel mai bun moment pentru a recolta ceapa este atunci când frunzele verzi devin maronii și încep să se usuce, iar bulbii au atins dimensiunea dorită.

Cum să păstrez ceapa proaspătă după recoltare?

Pentru a păstra ceapa proaspătă, depoziteaz-o într-un loc răcoros și uscat, în saci de plasă sau coșuri care permit circulația aerului. Evită depozitarea alături de legume care pot emana umiditate.

Ce trebuie să fac dacă observ semne de putrezire la ceapă?

Dacă observi semne de putrezire la ceapă, îndepărtează bulbii afectați și păstrează ceilalți într-un loc uscat. Asigură-te că nu există umiditate excesivă în zona de depozitare.

Vezi și:

Photo of author

Emilian

Lasă un comentariu